Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Extragerea mierii
 
 
 

  Extragerea mierii în timpul culesului este extrem de importanta, mai ales în stupii orizontali care au o capacitate limitata în comparatie cu stupii multietajati. Neextragerea mierii la timp duce la blocarea cuiburilor, la împiedicarea matcii în ouatul normal, ceea ce este mai grav, la slabirea familiei sau coloniei de albine la sfârsitul culesului, în caz de blocare a cuiburilor în plin cules, albinele micsoreaza ritmul de lucru .  

.. În aceasta privinta, stupul multietajat având o capacitate practic nelimitata, corespunde mult mai bine recoltarii nestingherite a nectarului. In stupii orizontali capacitatea lor limitata nu asigura acest lucru. Astfel la 21 mai cântarul de control înregistrase 7 kg de la începutul culesului, aproape paralel cu indicatiile cântarului de control al unei stupine învecinate. Fiind extrasa mierea în aceeasi zi catre seara, cântarul de control a înregistrat a doua zi 13 kg, numai pâna la ora 15, când ploaia a oprit zborul albinelor, în timp ce în stupina învecinata cântarul indica doar 6,5 kg. în anul 1960 în zilele de 3, 4 si 5 iunie cântarul de control a înregistrat regresiv 8,200-7,300 si 4,600 kg si daca mierea nu ar fi fost extrasa, cântarul de control ar fi înregistrat probabil 2-3 kg.Fiind însa extrasa mierea în dupa amiaza zilei de 5 iunie, cântarul de control a înregistrat a doua zi 13,800 kg. Acelasi lucru în anul 1962 când la 24 mai cântarul de control înregistrase 7 kg pentru ca a doua zi dupa extragere sa atinga 14,00 kg. Aceleasi constatari au fost facute si la culesul de la tei sau de la floarea soarelui. Vârfurile de cules au fost înregistrate a doua zi dupa extragerea mierii.

Momentul cel mai potrivit al începerii extragerii mierii trebuie sa formeze obiectul unei analize atente a apicultorului, care va trebui sa urmareasca nu numai indicatiile cântarului de control, în ceea ce priveste sporul zilnic, ci si scazamântul din timpul noptii care indica masura în care se elimina din nectar surplusul de apa. Bineînteles ca aceste indicatii ale cântarului de control trebuie completate cu observatia asupra desfasurarii culesului, cautându-se a se stabili daca nectarul care este adus în stup este consistent sau subtire.Multi dintre apicultori întârzie cu extragerea mierii când ultimele 2-3 rame nu sunt completate, crezând gresit ca exista spatiu de depozitare a nectarului si în asemenea situatie familiile de albine activeaza fara energie, o parte dintre albine trecând la capacirea mierii, asa ca recolta se pierde.

Manualele vechi si chiar mai noi de apicultura recomanda extragerea mierii când V4-V2 din suprafata ramelor care urmeaza sa fie extrase este capacita. Mult mai bine este ca mierea pentru extragere sa fie ridicata imediat ce ramele sunt umplute aproape în întregime si când albinele n-au început înca sa capaceasca celulele din partea superioara a fagurilor, în orice caz nu se va extrage mierea a carei densitate nu corespunde STAS-ului.

Am stabilit momentul cel mai potrivit pentru începerea extragerii. Ultima extragere o vom stabili pe baza acelorasi observatii, tinând seama de faptul ca la culesul de salcâm ea va trebui sa fie complet terminata cu cel putin doua zile înainte de sfârsitul culesului. La culesul de vara ultima extragere se va face cu cel putin 5-6 zile înainte de sfârsitul culesului, având în vedere faptul ca dupa aceasta urmeaza culesul nesigur de toamna si deci suntem obligati sa asiguram chiar de la sfârsitul culesului de vara proviziile de hrana necesare iernarii.
Extragerea mierii dupa terminarea culesurilor este dificila si poate provoca furtisagul.

Sunt familii de albine pe care extragerea mierii nu le deranjeaza decât pentru una-doua ore, dar sunt si altele care înceteaza lucrul pe toata ziua daca se face extragerea dimineata. Din aceasta cauza, pentru a nu stingheri familiile de albine în timpul culesului, extragerea mierii trebuie sa se faca în a doua parte a zilei, dupa jocul puietului si daca este posibil, aceasta depinzând de marimea stupinei, cât mai târziu. Desigur ca prea târziu este mai greu din cauza albinei care s-a strâns în stup si care împiedica lucrul, în orice caz extragerea mierii va continua atâta timp cât comportarea albinelor nu împiedica acest lucru.
Orice extragere a mierii, în orice situatie, constituie în acelasi timp si un control al familiilor de albine, cu care ocazie se fac o serie de lucrari. Astfel, ramele noi crescute în cursul sezonului sunt trecute în mijlocul cuibului pentru a fi însamântate, în timp ce ramele vechi, care urmeaza a se reforma, se trec spre margine. Totodata, în functie de mersul culesului, se introduc în stup faguri artificiali. Se va face un control atent sanitar familiilor de albine care au fost bolnave, dar însanatosite prin tratamentele aplicate. Extragerea mierii din aceste familii se va face la sfârsit, dupa care întregul inventar cu care au venit în contact va fi dezinfectat.

Asigurarea ramelor cu miere de calitate necesara iernarii familiilor de albine se va urmari în tot timpul sezonului activ.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro