Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Go!
Go!
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stadii de dezvoltare
 
 
 

 

Metamorfoza cuprinde totalitatea transformarilor morfo-fiziologice ce se desfasoara în cadrul unui ciclu complet, evoluând prin stadiile de ou, larva, nimfa si adult. La insecte, metamorfoza este controlata de trei hormoni: un hormon de crestere, care permite larvei sa creasca, sa se mareasca; un hormon juvenil, care mentine stadiul larvar si se opune nimfozei si un hormon de napârlire, ecdisona, care provoaca nimfoza.

.Secretia hormonilor depinde de un sistem neuroendocrin comparabil cu sistemul ortoparasimpatic de la vertebrate.

.De îndata ce constata ca s-a cladit primul fagure, matca îl umple cu oua. În jurul ei se strânge un grup de 10-12 albine; sunt cele care-i formeaza „suita"; aceste albine însotitoare au grija de hrana ei, dându-i mereu laptisor ; o mângâie cu antenele, o curata si îi ling corpul. Ele percep primele substanta de matca — dovada pentru ele ca matca este prezenta.

Go!
Go!

fagure cu puiet

.Când matca depune oua în cuib, se sprijina cu picioarele de dinapoi pe marginea celulei respective, îsi introduce abdomenul în celula pâna la fund si depune acolo oul.Oul depus de matca pe fundul celulei sta în pozitie perfect verticala în prima zi, în a doua zi se înclina putin (aprox. la 45 de grade), pentru ca în a treia zi sa fie culcat pe fundul celulei.Matca porneste depunerea oualor din fagurele mijlociu al cuibului, mergând din centrul lui spre margini, în cercuri din ce în ce mai largi. Când cercul din acel fagure este suficient de larg, ea trece si depune oua pe a doua fata a fagurelui, apoi ocupa cu oua cei doi faguri vecini, din dreapta si din stânga celui mijlociu ; acolo însa cercul ocupat de oua e mult mai restrâns fata de primul fagure. În felul acesta, daca s-ar taia un cuib în sectiune, s-ar vedea ca forma lui e aproape sferica. Albinele au adoptat forma sferica deoarece cea mai potrivita pentru a putea fi acoperita la nevoie cu trupurile lor, alcatuind un ghem strâns deasupra puietului ca sa-i tina de cald, mai ales în cazul când ar aparea dintr-odata o vreme prea rece. În lipsa albinelor acoperitoare, puietul din celule raceste si moare.
.Ouale depuse pe fundul celulelor au forma alungita asemanatoare unor bastonase lungi de 1,4-1,6 mm, sunt curbate catre partea dorsala si rotunjite la capete, au un capat mai ascutit, mai subtire (polul caudal sau anal)care are o substanta cleioasa cu care se prinde de fundul celulei, iar celalalt mai gros, (polul oral sau cefalic) are un orificiu numit micropil, pe unde va patrunde în ovul spermatozoidul pentru fecundare. În aceasta parte se va dezvolta capul viitorului individ. Culoarea oului e alba ; este învelit într-o coaja chitinoasa care are pe ea desene hexagonale. În celulele de albine lucratoare si botci ouale sunt fecundate si din ele vor ecloza albine lucratoare si matci, pe când în celulele mari si largi de trântori ouale sunt nefecundate si din ele vor ecloza numai trântori.
.Între fagurii cuibului si în special pe portiunile ocupate de puiet, stau albine mai numeroase, albinele clocitoare, care pastreaza acolo o temperatura constanta de 34°C, cu o umiditate relativa de 55—60%, de care puietul din cuib are nevoie. Conditiile mediului din cuib au mare influenta asupra procesului de dezvoltare a puietului, astfel ca prin ridicarea sau scaderea temperaturii cuibului numai cu 1-2°C, durata de dezvoltare se scurteaza sau se lungeste cu 1-2 zile.

ciclu de dezvoltare la albina.

Stadiul de ou dureaza trei zile, timp în care în interiorul sau au loc intense procese de diviziune celulara. Celulele ce rezulta din aceste diviziuni se organizeaza si formeaza foite care vor schita treptat tegumentele, tubul digestiv, aparatul reproducator, sistemul nervos etc. Dupa trei zile, de când matca a depus oua în primul fagure din cuib, larva tânara eclozioneaza, dar înainte de ecloziune cu câteva ore, albinele doici depun în jurul oului laptisor care înmoaie corionul si faciliteaza ecloziunea. Coaja oualor începe sa se desfaca si apar larvele, care sunt ca niste viermi mici, albi, lungi de 1,6 mm, curbati ventral, având o greutate de 0,1 mg. Dupa aparitia larvelor, albinele doici, tinere si capabile sa produca mult laptisor, varsa asupra lor aceasta pretioasa hrana, în care larvele înoata în cerc, cu gura deschisa. Consumul de laptisor se realizeaza prin cavitatea bucala iar discontinuitatea dintre intestinul mediu si cel posterior face ca în tot acest stadiu sa nu se elimine fecale. Indiferent de casta careia îi apartin, în primele trei zile de viata, larvele sunt alimentate cu laptisor si greutatea lor creste de la 0,1 mg la aproape 5 mg.

Începând cu a patra zi de stadiu larvar, adica dupa sase zile de la depunerea oului în celula, albinele doici hranesc larvele cu o hrana compusa din polen, miere si apa, hrana predigerata. Aceasta le dezvolta corporal, încât în cea de a 9-a zi de la depunerea oului larvele umplu în întregime celulele.

Din ziua a patra, numai larvele de matca sunt alimentate în continuare exclusiv cu cantitati mari de laptisor, iar cele de lucratoare si trântori cu un amestec de miere, polen si apa. O larva, în întreg stadiul larvar, este vizitata de catre doici de aproximativ 10000 ori, cel mai frecvent în ziua a 5-a, de doua ori pe minut. Se afirma ca laptisorul oferit larvelor de lucratoare si trântori ar fi mai putin valoros, comparativ cu cel destinat matcilor care are o cantitate mult mai mare de acid pantotenic.
.Dezvoltarea larvelor în urma acestei hrane e exceptionala, caci desi ele primesc laptisor în primele trei zile de la iesirea din ou, greutatea lor ajunge de la 0,1 mg la 142 mg, adica cresc de 1.400—1.500 ori în acest scurt interval de timp(lucratoare), de 2700 (larvele de matca) si de 3300 ori (larvele de trântor).

Organismul larvelor contin elemente diferentiate ale principalelor organe si structuri functionale aflate în curs de dezvoltare si definitivare. Schitele viitoarelor organe identificate deja în stadiul embrionar se dezvolta si se completeaza larvar, ele constituind "schemele" tuturor organelor. De pilda, la trântor testiculele apar în primele 3 ore dupa iesirea embrionului din ou, ca pâna în ziua a 7-a de viata larvara organele sexuale sa fie atât de dezvoltate, încât sa ocupe cea mai mare parte din corpul larvei, iar când se capaceste celula (în ziua a 8-a de stadiu larvar), organul de reproducere masculin este aproape format ca structura, inclusiv cele doua vezicule seminale care îndeplinesc functiile unei glande ce secreta lichidul spermatic, în care plutesc cele peste 10 milioane de spermatozoizi. Sub tegumentul larvei se afla acumulata rezerva interioara de materii nutritive care compun corpul gras.

La sfârsitul acestui stadiu, larvele nu mai sunt alimentate si albinele capacesc celula cu un capacel poros ce permite patrunderea aerului, format din ceara si polen. În acest moment, larvele de lucratoare au o greutate medie de 140 mg, iar cele de matci si trântori au în jur de 250 si , respectiv, 340 mg. Conditiile de cules si cele meteorologice pot spori sau diminua aceste cifre, astfel încât în conditii slabe de hrana, corpul albinelor la iesirea din celule poate avea doar 60% din masa corporala normala.
.Organele interne ale larvei de albina sunt asemanatoare tuturor castelor, au corpul adipos foarte dezvoltat (65% din masa corpului larvei) si poseda glande sericigene cu care vor secreta materia necesara gogoasei ce o tes la sfârsitul acestui stadiu. În ziua a 6-a (a 9-a de la depunerea oului) larva întinsa începe sa-si creasca coconul. În sfârsit, începând cu capacirea larvelor, acestea trec în stadiul de nimfa pâna în cea de-a 21-a zi de la depunerea oului, când parasesc fagurele natal ca albine. Nimfele nu mai primesc nici un fel de hrana de la albinele doici. Nimfa la început are culoarea alba si forma asemanatoare albinei adulte, neavând însa aripi. Transformarea larvei în nimfa începe la 2 zile dupa capacire. Transformarea este foarte lenta, insesizabila. Începând cu a 11-a zi de la ponta, apar schitate cele trei parti ale corpului: capul, toracele si abdomenul. Sub tegumentele înca moi încep sa se formeze mugurii aripilor, picioarelor si ai pieselor bucale. Ultima napârlire are loc în mod obisnuit chiar în ziua iesirii din celula a albinei adulte.
.Când albinele cresc o matca noua, pregatesc o celula speciala, spatioasa, ca o cupa, asezata cu deschiderea în jos, botca . Ele silesc matca sa depuna oua în astfel de celule iar albinele doici au grija nu numai ca laptisorul sa nu-i lipseasca, ci larva de matca sa aiba chiar de prisos. Laptisorul e hrana larvelor de matca pâna la capacire. Forma botcii este asemanatoare cu aceea a unei ghinde mari si lunguiete. Stadiul nimfal la matca e mai redus. Durata stadiului larvar este de 5,5 zile la matca, 6 zile la albina lucratoare si de 7 zile la trântor. În decursul acestui stadiu larva napârleste de 4 ori, iar învelisurile detasate adera la fundul celulei. Prima napârlire se produce la 12-18 ore, a doua la 36 de ore, a treia la 60 de ore si a patra la 80-90 ore, iar durata napârlirii este de 8 minute.
La sfârsitul acestui stadiu, larvele nu mai sunt alimentate si albinele capacesc celula cu un capacel poros ce permite patrunderea aerului, format din ceara si polen.
.Matcile tinere se nasc din botci în cea de-a 16-a zi de la depunerea oualor în botci. Pentru dezvoltarea matcii sunt necesare 16 zile, din care 3 zile dureaza stadiul de ou, 5,5 zile stadiul de larva si 7,5 zile stadiul nimfal.
.Pentru dezvoltarea unui trântor sunt necesare 24 zile de la depunerea oului pâna la iesirea din celula. Puietul de trântor se recunoaste în stup nu numai dupa faptul ca ocupa celulele mari, dar si dupa forma deosebita a capacelelor, care în loc sa fie plate, ca la albinele lucratoare, acestea sunt bombate. Puietul de trântor este grupat deseori catre marginea ramelor, spre partea lor inferioara, sau în primul colt atunci când matca are acces la el.
.Pentru dezvoltarea albinei lucratoare sunt necesare 21 de zile din care 3 zile dureaza stadiul de ou, 6 zile stadiul de larva si 12 zile stadiul prenimfal si nimfal.

ciclul larvar

Ciclul de dezvoltare la trântore, lucrãtoare si matca (click pe imagine pentru a mari)

Durata dezvoltarii nu este exacta, ea putând fi mai lunga sau mai scurta în functie de rasa de albine de care apartine si , mai ales, în functie de conditiile exterioare si de conditiile de alimentatie a larvelor, un rol deosebit de important având totodata si temperatura ce se creeaza la nivelul puietului. Puietul din celulele de la periferia cuibului necesita pentru metamorfoza o perioada mai lunga de timp decât cel situat în mijlocul cuibului, probabil din cauza dificultatilor de mentinere a unei temperaturi si umiditati constante.
.Lucratoarea care eclozioneaza este o insecta cu dezvoltare fiziologica neterminata. Ea trebuie sa mai consume mult polen timp de 6-8 zile pentru ca tegumentele sa i se pigmenteze complet, glandele hipofaringiene sa i se dezvolte, acul sa devina functional etc. Când cresterea s-a terminat, ea nu mai consuma polen, dar azotul necesar va fi acoperit de cantitatile mici de proteine si aminoacizi liberi prezenti în miere.

.Trântorii pâna în a 4-a zi de viata sunt hraniti de lucratoare, apoi se hranesc singuri cu miere si pastura din faguri . Dupa a 8-a zi de la eclozionare, între orele 11 si 17 , ies la zbor în afara stupului matern iar în a 12-a zi ating maturitatea sexuala, fiind apti de împerechere, de reproducere. Traiesc între 32 - 58 zile.

.Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro