Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 
 
 
Albina si familia de albine
 
 
 

 

Albina face parte din ordinul Hymenoptera , una dintre cele mai avansate grupe de insecte, caracterizata prin viata sociala si organizarea indivizilor în familie. Familia de albine functioneaza ca un "supraorganism" în care functiile de respiratie, nutritie, reproductie si aparare se regasesc atât la nivel individual cât si social, în cadrul acestei familii regasindu-se diviziunea muncii, desfasurarea în comun a activitatilor legate de adunarea si prelucrarea hranei, îngrijirea urmasilor, concentrarea puterii reproducatoare a coloniei la o singura femela (matca) si câtiva masculi (trântorii), reglarea temperaturii pe timpul iernii, etc.Aparitia la sexul femel a celor doua caste (matca si lucratoarea) este expresia înaltei diviziuni a muncii atinsa de aceasta specie în îndeplinirea functiilor sociale. Albina lucratoarea este o noutate în evolutie, este o minunata diversiune de la dezvoltarea reproductiva normala, a femelei. Pentru a întelege mai bine viata familiei de albine este necesara cunoasterea componentei acestei familii, a castelor, cuibului, a stadiilor de dezvoltare prin care trec albinele de la ou la albina adulta si a dinamicii coloniei pe parcursul anului, a perioadelor conditionate de mediul exterior si cules.  

.. Componenta familiei de albine

caste

.Matca este singura femela capabila de reproductie, de împerechere cu trântorii (în mod obisnuit se împerecheaza cu pâna la 10 trântori) si sa depuna oua fecundate (din care vor iesi matci sau lucratoare) sau nefecundate (din care vor iesi trântori). Se deosebeste usor de celelalte albine prin forma si marime, având corpul mai lung, capul mai mic si abdomenul foarte dezvoltat si acoperit pâna la jumatate de aripi. matca abia eclozionata

 

În plina activitate de ouat, primavara-vara, cântareste între 250 si 280 grame. Este cea mai longeviva dintre membrii familiei de albine putând trai pâna la 8 ani (este însa eficienta economic doar un an-doi, dupa care trebuie schimbata), este activa pe toata perioada vietii putând depune 1500-2500 si chiar 3000 de oua în 24 de ore în luna iunie. În aceasta perioada de ponta intensa regina este atent îngrijita si bine hranita de albinele din suita sa. În familiile de albine care mor iarna din cauza lipsei hranei, matca este ultima care moare, fiind hranita cu ultima picatura de miere.

Matca este apta de împerechere numai pâna la 20-30 zile de la eclozionare, dupa care, în lipsa împerecherii, ca depune numai oua nefecundate din care vor iesi doar trântori ("matca trântorita"). Nu paraseste stupul decât în trei cazuri: dupa perioada de maturizare, când trebuie sa se împerecheze, la întemeierea unei noi familii, când iese cu o parte din albinele lucratoare si trântorii din stup sub forma de roi si ultima situatie, când stupul este puternic infestat cu Varroa sau alti paraziti, bacterii, virusuri, etc. este urât mirositor fiind impropriu pentru supravietuirea albinelor în stup.

. Albinele lucratoare sunt, ca dimensiune, indivizii cei mai mici ai familiei de albine, femele cu ovarele nedezvoltate, incapabile de reproductie (în lipsa matcii pe o perioada mai mare de timp, ovarele acestora se pot dezvolta si depun oua dar din aceste oua sterile vor iesi numai trântori, sunt asa numitele familii bezmetice).

lucratoare

Capul albinei lucratoare are o forma triunghiulara iar abdomenul este egal în lungime cu aripile. Limba le este bine adaptata pentru cules, în medie are 6,4mm lungime iar picioarele sunt prevazute cu panerase (corbicule) destinate colectarii si transportului polenului. Albinele lucratoare mai sunt adaptate pentru hranirea puietului (au dezvoltate glandele faringiene), producerea cerii (au glande cerifere), apararea cuibului (dispun de ac) si pentru supravietuirea pe timpul iernii (dezvoltarea corpului adipos, un adevarat rezervor de energie).

Durata de viata a albinei lucratoare depinde de gradul de uzura ca urmare a activitatilor intense desfasurate de aceasta (cresterea puietului si activitatea de cules nectar si polen). Astfel albinele eclozionate în sezonul activ (din primavara, martie pâna vara, în jurul lunii august) traiesc numai 40 de zile pe când albinele eclozionate toamna traiesc pâna în primavara viitoare, când se face schimbul de generatii (6-9 luni). Lipsa cresterii puietului în familie, în aceasta perioada, precum si corpul gras bine dezvoltat pe permite sa traiasca atât de mult.

Numarul albinelor lucratoare dintr-o familie cu dezvoltare normala variaza în functie de sezon. Daca la începutul primaverii sunt între 10000 si 20000 albine, în timpul verii sunt între 40000 si 60000 albine iar toamna în jur de 20000-30000 albine.

. Trântorii reprezinta masculii familiei de albine, sunt indivizi eclozionati din oua nefecundate. Corpul lor este mai mare decât al lucratoarelor si a matcii, lungimea este aprox. 15-18mm, greutatea între 200 si 280mg (cel mai obisnuit 230mg), capul este rotunjit, antenele trântorului au cu o articulatie în plus fata de cele ale albinei lucratoare cu ochi foarte bine dezvoltati, mirosul sensibil si vederea trântorilor, adaptata la lumina cerului si a zarii, ajutându-i la detectarea usoara a matcilor iesite la împerechere.

trantori

Au o trompa scurta, de aceea nu pot culege cu ea nectarul floral, în schimb le permite sa primeasca hrana de la albinele lucratoare (în primele 4 zile de viata) sau se hraneasca singuri cu mierea din celulele fagurilor (la maturitate).

Durata de viata a trântorilor este între doua si opt saptamâni si variaza în functie de sezon (activ sau perioada de repaus) si de zona geografica.

Durata totala de zbor a unui trântor este, în medie, de 4 ore în perioada de vârf a sezonului si cca. 2 ore jumatate spre sfârsitul acestuia. Primavara trântorul poate zbura, într-o singura zi, aproximativ 24 minute iar vara 36 minute, pe o distanta de peste 7km fata de stupul de origine.

Trântorii emit un feromon care actioneaza ca un liant pentru apropierea lor în aer, în timpul zborului de împerechere si în culoarele de zbor si care, de asemenea, atrage regina virgina în zonele de împerechere.

Trântorii nu au ac, glande cerifere si piesele armaturii bucale folosite la recoltarea polenului.

Ei nu culeg nectar, nu participa la organizarea sau apararea familiei de intrusi, nu contribuie la producerea hranei pentru colonie si nici la polenizare. Rolul principal al trântorilor este de a împerechea matcile si de a asigura astfel perpetuarea speciei. Pe lânga acest rol trântorii mai contribuie, prin prezenta lor pe faguri, la realizarea unui regim termic optim necesar cresterii în bune conditii a puietului precum si la ventilarea stupului.

Catre sfârsitul verii, începând cu iulie-august, când albinele se pregatesc pentru iernare, trântorii sunt izgoniti din stup de catre albinele lucratoare si, daca pe perioada sezonului activ erau primiti în orice alta familie, aveau libera-trecere, acum nu le mai este permisa intrarea. Adunati în grupuri pe stupului sau pe peretele frontal al stupului, înfometati, trântorii mor în scurt timp de foame.

În familiile fara matca, orfane sau cu matcile neîmperecheate sau vârstnice, trântorii sunt tolerati si pe timpul iernii.

 

 

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro