Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Septembrie

Odata cu venirea toamnei familiile de albine îsi încep pregatirea pentru iernare. Aceasta perioada se caracterizeaza prin aceea ca numarul de albine, intensitatea cresterii puietului si activitatea de zbor se diminueaza.  
.Luna echinoctiului de toamna - calendarul marcând în 23 septembrie - data la care ziua este egala cu noaptea, se caracterizeaza ca o perioada când la albinele de iernare se apropie de sfârsit acumularea în organism a unor importante cantitati de glucide, protide si lipide care alcatuiesc asa-numitul "corp gras" situat în partea dorsala ca o captuseala sub învelisul chitinos, deasupra diafragmei. Glucidele sunt indispensabile functionarii muschilor, lipidele compun rezervele necesare metabolismului iar proteinele vor intra în hrana larvelor si a matcilor în perioada rece când albinele nu culeg polen din natura. Albinele crescute în aceasta perioada sunt diferite de cele eclozionate în timpul verii, prin faptul ca acestea pot trai 7-8 luni spre deosebire de cele de vara la care durata medie de viata este de 35-45 zile. Aceasta se datoreaza modificarilor în structura biologica si fiziologica a albinelor de iarna, la care se dezvolta acest organ specializat în acumularea de rezerve de proteine si grasimi, pe seama consumului de pastura. Corpul gras se dezvolta numai la albinele de iarna. Supravietuirea acestor albine se datoreaza si faptului ca ele participa mai putin la cresterea de puiet si la activitatea de cules de nectar.
.Noptile reci fac ca albinele sa se strânga pe fagurii de puiet din mijlocul cuiburilor. În aceasta perioada, matcile depun din ce în ce mai putine oua, iar în conditiile de lipsa de cules ponta poate înceta. Cantitatea de larve din cuib este din ce în ce mai mica si uneori spre sfârsitul lunii în stup nu mai exista puiet.
.Aparitia unor culesuri de nectar si polen poate spori activitatea familiei dar nu la intensitatea de la începutul verii. Desigur, un cules de întretinere ar fi binevenit dar vegetatia de interes apicol se diminueaza pe zi ce trece exceptie facând zonele inundabile din luncile apelor curgatoare sau din Delta Dunarii unde se mai gasesc specii vegetale de interes apicol aflate în diferite fenofaze de înflorire (început, maxim sau sfârsit) dupa cum evolueaza în arealul respectiv conditiile meteorologice (temperatura aerului si precipitatiile).Valorificarea unor surse târzii de cules asigura un plus de miere si pastura în rezervele de hrana pentru iernare si determina evitarea furtisagului în cazul administrarii siropului de zahar menit completarii rezervelor.  
.Înca o manifestare caracteristica acestei perioade consta în izgonirea trântorilor din stup. De asemenea se intensifica propolizarea cuiburilor.
.Revizia amanuntita a starii fiecarei familii de albine din stupina, chiar de la începutul lunii, ofera stuparului acele constatari ce îi vor directiona toate actiunile ce vizeaza iernarea fara pierderi si mentinerea capacitatilor productive ale familiilor de albine în viitorul sezon apicol activ.
.Cele mai mari pierderi de familii de albine se produc în stupina în timpul sezonului rece. Este deci de maxima importanta ca toate pregatirile de iernare sa se faca prin interventii corecte, executate în timp util. Apicultorii începatori sau debutanti trebuie sa apeleze la câte un coleg cu experienta, fiecare trebuie sa apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, acestia din urma dând nu numai sfaturi ci aranjând practic pentru iarna în tandem cu începatorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei. Desigur, conduita apicultorului în fata diverselor situatii va fi diversa în functie de cele observate, constatate si corect interpretate. Amanunte despre pregatirea iernarii sunt redate pe larg în capitolul "Pregatirea familiilor de albine pentru iernat" din "Iernarea familiilor de albine". Pentru a reaminti înca o data lucrarile principale din aceasta luna care trebuiesc executate în stupina le voi enumera pe scurt:

Actiunile specifice:

În stupina
.  Strâmtorarea drastica a cuibului - cu ajutorul diafragmei la nivelul numarului de rame ocupate compact de albine;
.  Echilibrarea rezervelor de hrana între familiile stupinei cu observatia ca pe durata sezonului rece cantitatea de miere necesara unei singure familii ca rezerve de hrana este de minimum 18-20 kg;
.  Asigurarea rezervelor de hrana pâna la nivelul necesarului obliga uneori pe apicultor sa intervina cu hraniri de completare. Hranirile se fac în portii mai mari sau mai mici - în functie de viteza cu care albinele prelucreaza si depoziteaza hrana - administrând în hranitor siropul de zahar 2:1 având grija ca la administrare sa nu declansam furtisagul;
.  Legat de cantitatea si calitatea rezervelor energetice (miere + sirop din zahar) apicultorii sunt de acord ca necesarul pentru iernare trebuie asigurat conform a trei principii si anume:  
1. Pentru 1 kg de albine sunt necesare minimum 10 kg rezerve glucidice;  
2. Din totalul rezervelor cel putin 50% trebuie sa o reprezinte mierea, restul fiind formate din sirop de zahar prelucrat de albine si depozitat în faguri;  
3. În nici un caz nu se va lasa în stup miere de mana pentru ca aceasta favorizeaza aparitia diareii la albine. Tot legat de calitatea mierii care compune pachetul de faguri cu rezerve se recomanda ca mierea din stup sa fie pe cât posibil de salcâm, capacita si provenita numai din familii de albine sanatoase;
.  Administrarea de stimulente nutritive este necesara mai ales în zonele de deal si munte, unde culesurile târzii sunt de mica intensitate sau lipsesc. Stimularea se va face cu sirop de zahar în raport de zahar:apa = 1:1 sau 2.1. Stimularea se poate face si prin introducerea de rame cu miere si pastura.
.  În conditiile în care matca depune între 600-800 de oua pe zi, este necesara intensificarea pontei prin crearea de spatiu necesar ouatului. Se vor scoate din cuib ramele cu miere si polen si se vor introduce dupa diafragma. Acolo unde este necesar se vor introduce 1-2 faguri goi închisi la culoare. Astfel matca va oua în acestia stimulându-se astfel cresterea puietului.
.Înlocuirea matcilor defecte sau epuizate, este o actiune deosebit de importanta cu atât mai mult cu cât se realizeaza mai usor decât vara. Se va urmari ca materialul introdus sa fie de calitate superioara, crescut din suse valoroase. Se va evita introducerea botcilor de roire sau botcilor de salvare. In stupinele unde exista posibilitati este necesara o reforma (înlocuire) de 25-50% a matcilor cunoscând ca o matca poate fi exploatata în conditii optime 2 sau cel mult 3 sezoane apicole.
.  Tratamentele de toamna pentru diagnosticul si combaterea varroozei pot începe si ele se vor efectua conform indicatiilor din prospectul medicamentului Varachet (tratamentele se repeta de trei ori la interval de 7 zile, când temperatura mediului este peste 14 grade, în zile cu soare);
.  Cu ocazia pregatirilor pentru iernat,echipamentul de faguri al stupinei va fi verificat si sortat, procedându-se la reformarea si topirea fagurilor vechi sau necorespunzatori (rupti,cu defecte, dezmembrati sau mucegaiti);
.  Familiile slabe a caror buna iernare este pusa sub semnul întrebarii vor fi unificate cu alte familii slabe sau fagurii cu albine lucratoare proveniti de la familiile desfiintate se vor utiliza la împuternicirea unor familii de putere medie;
.  Se triaza si organizeaza grupa familiilor de prasila;
.  Este bine ca în noptile mai reci cuibul sa fie protejat împotriva frigului.
.  Corpurile stupilor, capacele, fundurile, podisoarele si suportii pe care stau stupii se verifica si, acolo unde este cazul, se fac reparatiile, reconditionarile, etanseizarile si vopsirile respective.

În atelierul stupinei:  
-   Dezinfectarea stocului de faguri din depozit contra gaselnitei.
-   Repararea, reconditionarea, dezinfectarea si vopsirea echipamentului vechi.  
-   Construirea si asamblarea echipamentului nou (rame, stupi, accesorii).

Organizatorice:  
=   Organizarea reparatiilor;
=   Întocmirea situatiei pregatirii familiilor în vederea iernarii;  
=   Stabilirea productiei globale si productiei marfa la miere, ceara si alte produse.

Specii nectaro-polenifere care înfloresc în septembrie:
.În septembrie numarul acestora este diminuat fata de lunile anterioare, în functie de conditiile meteorologice si de zona geografica în aceasta luna, în zborurile lor, albinele mai pot întâlni în diferite faze de înflorire urmatoarele specii (enumerate în ordine alfabetica): Albastrita (Centaurea cyanus)*, Anghinarea (Cynara scolymus)*, Banutei (Bellis perennis)*, Busuioc de balta, tepuh (Stachys palustris)**, Busuioc lânos (Stachys lanata)**, Busuioc de miriste (Stachys annua)***, Castravete (Cucumis sativum)*, Cicoare (Cichorium intybus)*, Dalia (Dahlia sp.)**, Dovleac (Cucurbita pepo)**, Facelia (Phacelia tanacetifolia)****. Haina miresei (Polygonum baldschuanicum)*, Hurmuz alb (Symphoricarpus albus)**, Hurmuz rosu (Symphoricarpus orbiculatus)**, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Lavanda (Lavandula vera)**, Lucerna (Medicago saliva)**, Mustar de câmp (Sinapis arvensis)**, Nalba (Malva silvestris)*, Nalba de gradina (Althaea rosea)*, Papadia (Taraxacum officinale)**, Pepene galben (Cucumis mello)**, Pepene verde (Citrullus vulgaris)*", Rapita salbatica Brassica râpa)**, Rachitan (Lythrum salicaria)**, Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)*, Steluta vânata (Aster amellus)*, Sulfina alba (Melilotus allbus) *, Sulfina galbena (Melilotus officinalis)**, Topinambur (Helianthus tuberosus)", Trifoi alb (Trifolium repens) **, Trifoi rosu (Trifolium pratense)**, Zamosita (Hibiscus syriacus)*.
Legenda - Pondere apicola: *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.  
.Din aceasta însiruire rezulta ca pondere apicola mare au numai: Busuiocul de miriste, Facelia, Sulfina galbena si Trifoiul alb. Este de retinut ca alte specii perene care vegeteaza în suprafetele de miristi sau pe terenurile necultivate, lasate în acest an sau chiar de mai multi ani în pârloaga se pot întâlni asociatii de plante cu pondere apicola mijlocie si mica dar care s-au extins mult ca suprafata si au o frecventa numerica mare în compozitia floristica a suprafetei respective. Acolo, în acele locuri, albinele vor gasi miere si polen pentru a-si constitui rezervele iar în caz de abundenta floristica mare, nu numai de la plantele de 3 stele, ci chiar de la cele cu doua ne putem astepta la un cules moderat de productie. Se întelege ca, în afara de bogata vegetatie nectaro-polenifera, este nevoie de vreme buna, albine puternice si sanatoase. Asa-i apicultura! Pentru succes, se cer armonizati simultan mai multi factori, în acelasi timp stupina trebuie profitabil condusa de un apicultor proprietar harnic, priceput, dinamic si inventiv care trebuie sa fie mereu "pe faza".

...Este bine sa stim ca ...
.  Completarea rezervelor de hrana pe baza de sirop de zahar la sfârsitul celei de a 2-a decade a lunii septembrie uzeaza albinele pentru iernare indiferent de varianta de hranire comparativ cu hranirile timpurii,din luna august.
.  Folosirea în hrana albinelor a siropului de zahar invertit cu 3 g %o acid citric asigura la intrarea în iarna familii mai puternice cu 100-150 g albine fata de hranirile cu sirop de zahar neinvertit.
.Albinele hranite cu sirop de zahar invertit chimic au glandele faringiene si corpul gras dezvoltate aproape cât cele hranite numai cu miere;
.  Cea mai mare cantitate de polen exista toamna în familiile cu matci batrâne. Acestea depun oua mai putine si ca rezultat consumul de polen pentru cresterea puietului este redus;
.  În cazul hranirilor intensive cu sirop de zahar în cantitati mari, albinele umplu rapid celulele cu hrana astfel ca la un moment dat încep sa scoata si ouale depuse, desfiintând practic ponta matcii. De aici rezulta recomandarea de a nu administra sirop în doze mai mari de doi litri o data daca în cuib exista oua si se cresc larve;
.  Pe vreme închisa si mohorâta albinele se orienteaza în principiu, dupa soare. Complicatul ochi compus al albinei îi da acesteia posibilitatea sa sesizeze asa-numita lumina polarizata - pe care ochiul omenesc nu o deosebeste în lumina difuza.

Nu uitati!
.Se iau aceleasi masuri pentru intensificarea cresterii puietului în familii, mai ales în zonele de sud, favorabile activitatii albinelor. Daca în cursul verii familiile trebuiau protejate de arsita soarelui, de acum înainte vor trebui tinute în plin soare pentru a stimula activitatea lor legata de cresterea puietului. În general, sfârsitul lunii marcheaza încheierea perioadei favorabile întaririi familiilor; în continuare, se iau numai masuri pentru mentinerea puterii acestora. În aceasta luna ca si în luna urmatoare este necesar ca în cuib sa existe rezerve suplimentare de pastura. În aceasta perioada generatiile tinere de albine, neocupate cu cresterea puietului, datorita diminuarii ouatului matcilor, consuma mult polen care este necesar formarii rezervelor de proteine în organismul lor (corpul gras) - fara de care nu pot rezista intemperiilor iernii si efortului ce trebuie depus în vederea cresterii de puiet spre sfârsitul iernii.

Sus

August
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro