Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Mai

A cincia luna calendaristica "florar" se caracterizeaza printru-un climat schimbator, dar si prin cresterea temperaturii care trezeste la viata întreaga natura ce apare decorata în zeci de culori.
.Pe seama albinelor tinere crescute în lunile martie, aprilie si începutul lunii mai, familiile de albine s-au dezvoltat si dispun de întregul potential productiv pentru valorificarea culesurilor din aceasta perioada.
.În luna mai, la începutul ei sau ceva mai târziu, în toata tara înfloresc padurile si plantatiile de salcâmi care asigura familiilor de albine un bun cules de nectar si ca urmare realizarea unor importante productii de miere marfa de cea mai buna calitate.
Spre sfârsitul lunii, în a treia decada, si în cele doua luni urmatoare, la un moment dat dezvoltarea familiilor de albine se apropie foarte mult de punctul de dezvoltare maxim si uneori chiar atinge apogeul, dupa primul mare cules al anului, cel de salcâm; unele din ele, daca nu se iau masuri de prevenire, intra chiar si în frigurile roitului.
.Principalele munci efectuate de albine: cresterea puietului, secretia de ceara si cladirea fagurilor, culesul de nectar si polen, prelucrarea nectarului, depozitarea mierii si pasturii se petrec simultan si cu intensitate parca mereu sporita. De aceasta realitate se poate convinge oricine - chiar fara a fi apicultor - privind acel permanent du-te-vino de la urdinisul stupului într-o zi calda si senina.  
.În majoritatea zonelor intensitatea cresterii de puiet atinge nivelul maxim. Fireste ca si matca depune oua cu viteza accelerata. Matcile prolifice depun peste 2.000 oua în timp de 24 de ore. Capacitatea matcii de a depune oua trebuie sa fie secondata de capacitatea albinelor de a creste un numar atât de mare de oua.Matca tânara, de buna calitate poate ajunge la asemenea performante, dar o matca îmbatrânita, cu defecte (aripi sau picioare rupte) nu poate asigura dezvoltarea necesara acestei perioade. De aceea în familiile cu matci de acest fel se pot observa botei de salvare sau de schimbare linistita.
.Odata depuse ouale, albinele tinere (doici) vor trece la cresterea puietului, prin depunerea lânga oua a unei mici cantitati de laptisor de matca amestecata cu miere. Pe zi ce trece aceasta cantitate va fi din ce în ce mai mare, proportia între elementele care constituie hrana larvei fiind schimbata aproape în fiecare zi. O hrana de buna calitate, cu un aport mare de proteine va fi garantia unei generatii de puiet de buna calitate si în final asigura albine rezistente la uzura specifica cresterii puietului si culesurilor de nectar.
.Pe lânga hrana necesara, asigurarea temperaturii în cuib ramâne un factor important de care depinde cresterea unor generatii de albine de buna calitate.
.Deschizând stupul, scotând si privind o rama miscarile albinelor pot parea haotice si de neexplicat pentru un necunoscator.Dar un apicultor stie ca în acel superorganism care este familia de albine totul este programat conform unei legi de fier ce defineste acel determinism care guverneaza comportamentul individual respectiv biologia si fiziologia fiecarei albine, a matcii, a trântorilor si totodata a întregii colectivitati. Este de fapt vorba despre o minunata coeziune a unitatii biologice care se comporta ca un organism viu, eficient ca structura functionala, atingând randamente de productivitate pe care inteligenta manageriala a omului nu a reusit sa o proiecteze, sa o articuleze si mai ales sa o faca sa functioneze într-o structura vie.
.Am conturat acest tablou pe care poate unii îl vor considera pe nedrept idilic întrebându-se: la ce serveste imaginea evocata mai înainte? Ei bine, ideea de la care am pornit vizeaza acum tocmai locul si rolul apicultorului în fenomenul apicol complex care este relatia om-albina-natura. Locul apicultorului în aceasta luna este în stupina, rolul lui este ca prin tot ceea ce face corect si la timp sa asigure desfasurarea nestânjenita a tuturor activitatilor din stupi, ba chiar - mai mult sa amplifice si sa accelereze ritmul desfasurarilor din stup. Numai astfel finalul anuntat si asteptat: miere multa si de calitate se va înfaptui. Deci, care sunt

Actiunile specifice

În stupina
.  Având în vedere ca în luna mai apare culesul principal la salcâm unde familiile trebuie sa ajunga la o dezvoltare maxima este necesar ca în stupina sa se acorde o mare atentie lucrarilor de stimulare a dezvoltarii acestora. Începutul lunii mai trebuie sa gaseasca familiile de albine în plina dezvoltare. Largirea cuibului este o actiune care se desfasoara periodic la câteva zile. Largirea periodica a cuibului la început cu faguri crescuti, buni pentru ouat este o operatiune care a fost declansata poate chiar din luna martie. Oricum, în aprilie a fost pe agenda de lucru ca urgenta nr. 1. Asigurarea spatiului de ouat se face prin spargerea cuibului adica introducerea periodica a ramelor în mijlocul ramelor cu puiet. Pe masura ce aceste rame sunt umplute cu oua se vor introduce alte rame. De preferinta ramele trebuie sa fie de culoare mai închisa, din care au mai eclozionat si alte generatii de puiet. Daca initial largirea s-a facut lateral sau bilateral fata de centrul cuibului de acum se sparge cuibul, la mijloc, cu unul sau doi faguri introdusi separat între doua rame cu puiet. Acolo unde puterea familiilor permite si în functie de evolutia culesului de nectar si polen se pot introduce rame cu faguri artificiali la cladit, tot prin spargerea cuibului sau lateral de cuib. Fagurii artificiali utilizati la largirea cuibului se recomanda a fi dati la crescut o data cu înflorirea pomilor fructiferi (de obicei la data înfloririi ciresului). Nu este indicat a se introduce mai multe rame o data.
.  Familiile slabe care, asa cum am mai spus-o, sunt un balast pentru stupina pot fi ajutate cu faguri cu puiet capacit, gata de eclozionare ridicati din familiile foarte puternice sau puternice. Prin aceasta se previne la familiile donatoare intrarea în frigurile roitului. De asemenea familiile slabe se pot unifica.
.  Este important sa utilizam la nivel optim potentialul natural al albinelor de secretie a cerii - potential puternic manifestat în aceasta luna - pentru a asigura zestrea de faguri ai stupinei. Înlocuirea anuala a 2/3 sau chiar 1/2 din totalul fagurilor este o maniera de lucru foarte buna prin care se evita perpetuarea unor agenti patogeni. Folosirea ramelor claditoare pe lânga ca aduce un plus de ceara ajuta la combaterea parazitului Varroa jobsconi prin recoltarea fagurilor din aceste rame, cu puiet de trântor capacit.  
.  Echiparea cu magazine de recolta a stupilor verticali cu magazin sau cu corpuri a stupilor multietajati este o operatiune pregatitoare înainte de cules repetata daca este nevoie în timpul culesului. La stupii orizontali se adauga fagurii de strânsura sau, daca exista, magazinul, în toate cazurile fagurii destinati prelucrarii nectarului si depozitarii mierii vor fi deschisi la culoare pentru a nu altera culoarea produsului.
.  Pregatirea si derularea actiunilor de stuparit pastoral vizeaza cu precadere marele cules de la salcâm. Operatiunile pregatitoare au fost descrise în calendarul pe aprilie. Ar mai fi de amintit ca imediat dupa identificarea vetrei temporare, transportul stupilor si raspândirea lor pe noul amplasament se va proceda la anuntarea primariei din localitatea pe raza carora se afla stupina sau stupinele.
Numai astfel, luate în evidenta, familiile vor putea fi protejate în cazul aplicarii unor tratamente fitosanitare cu substante toxice pentru albine. Numai astfel eventualele pierderi consecutiv nerespectarii normelor de combatere a daunatorilor din agricultura sau silvicultura vor putea fi revendicate în fata organelor abilitate sa vegheze la respectarea prevederilor care reglementeaza activitatea de stuparit pastoral.  
.Pentru stimularea pontei, cât si cladirea ramelor se vor face hraniri stimulative cu sirop de zahar în proportie de zahar:apa -1:1. În nici un caz în sirop nu se va introduce streptomicina sau alte antibiotice. Orice fel de hraniri a familiilor de albine vor fi sistate cu cel putin 10 zile înainte de declansarea culesului.
.În cursul acestei luni, în masivele de salcâm din sudul tarii (asa-numitul salcâm 1) se produce înfloritul. Este unul dintre cele mai importante momente ale anului apicol. Dintre stupii raspânditi pe vatra - cu 1-2 zile înainte de declansarea înfloritului - se alege unul de putere medie si se aseaza pe cântarul de control. Acesta va indica prin diferentele zilnice de greutate cât nectar aduc albinele în stup, mersul culesului care, ca orice fenomen natural are un început, un maxim, un declin si un sfârsit. Multi apicultori practica pastoralul la salcâm 1, 2 si chiar 3 ceea ce confera sanse sporite de realizarea unor productii mari de miere superioara. Desigur deplasarea succesiva a stupilor la masivele care înfloresc decalat în timp trebuie bine pregatita, respectând întocmai tot ce s-a facut la deplasarea initiala (salcâmul 1).
.Pentru prevenirea intoxicarii albinelor primariile trebuie anuntate asupra locurilor unde sunt amplasate stupinele, în vederea respectarii prevederilor legale privind protectia albinelor.  
.  Intensificarea ventilatiei cuibului în timpul culesului de salcâm si imediat dupa acest cules;
.  Începerea cresterii primei serii de matci pentru formarea roiurilor, înlocuirea matcilor necorespunzatoare din stupina sau vânzare si totodata începerea producerii laptisorului de matca, pentru apicultorii interesati de valorificarea acestui produs;
.  Recoltarea fagurilor, extractia, conditionarea si depozitarea mierii. Sunt actiuni care trebuie sa se desfasoare în conditii de igiena perfecta, în cazul în care culesul este intens se vor recolta succesiv doar acei faguri cu miere ce a fost capacita pe cel putin 1/3 din suprafata ramei. Descapacirea si centrifugarea fagurilor, strecurarea, spumuirea si depozitarea mierii se vor face în spatii (camere) curate având grija sa nu depreciem calitatea produsului. Vasele si uneltele cu care se lucreaza (corpuri de stupi, cutite sau furculite de descapacit, tavi, site, centrifuga, bidoanele, alte vase vor fi atent curatate si dezinfectate înainte de utilizare si bine spalate dupa fiecare actiune). Depozitarea mierii pâna la vânzarea ei se va face în camere curate si uscate.
.  Asigurarea rezervelor de polen prin folosirea colectoarelor de polen.
.  Actiuni sanitar-veterinare. În mai se pot manifesta unele boli ale albinelor. De aceea supravegherea starii de sanatate este la ordinea zilei. În cazul familiilor bolnave se aplica tratamentul pentru combaterea nosemozei, puietului varos si a locei europene si americane sau a celorlalte boli constatate.
.Trebuie retinut ca albinele bolnave nu aduc profit în stupina ci din contra produc pierderi iar masurile de prevenire a bolilor se cer înfaptuite acum ca si pe tot parcursul sezonului activ conform zicalei: "este mai usor si mai ieftin sa previi decât sa combati".

În atelierul stupinei:
- Dezinfectia localului.
- Uscarea polenului.
-Însamântarile de plante melifere.
-Întretinerea semanaturilor.
- Prevenirea intoxicatiilor.

Organizatorice:
= Pregatirea vetrelor la masivele melifere.  
= Organizarea transporturilor la masive melifere si polenizarea culturilor.
= PProcurarea de bidoane/butoaie necesare conservarii si livrarii mierii.

Specii nectaro-polenifere care înfloresc în luna mai:
.În mai înfloresc sau continua sa înfloreasca speciile melifere (în ordine alfabetica): Artar tatarasc (Acer tataricum)***, Banutei (Bellis perennis)*, Brad (Abies alba)"*, Caprifoi (Lonicera tatarica)*. Castan (Aesculus hippocastanum)**, Catalpa (Catalpa bignonioides)*, Catina alba (Mippophae rhamnoides)**, Cires (Cerasum avium)**, Dracila (Berberis vulgaris)*, Facelia (Phacelia tanacetifolia)****, Frasin (Fraxinus excelsior)*, Gutui (Cydonia oblonga)**, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Jugastrii (Acer campestre)***, Lucerna (Medicago saliva)**, Mac de câmp (Papaver dubium)*, Mac rosu (Papaver rhoeas)**, Mar (Malus domestica)**, Mesteacan (Betula alba)*. Mierea ursului (Pulmonaria officinalis)*, Mojdrean (Fraxinus ormus)**, Molid (P/cea excelsa)***, Mustar de câmp (Sinapis arvensis)**, Paltin de câmp (Acer platanoides)**, Paltin de munte (Acer pseudoplatanus)**, Paducel (Crataegus monogyna)**, Papadie (Taraxacum officinalis)**, Par (Pinus sativa)**. Pin (Pinus sp.)**, Rapita de toamna (Brassica napus var oleifera)***, Rapita de primavara (Brassica râpa var oleifera)***, Rapita salbatica (Brassica râpa)**, SALCÂM (Robinia pseudacacia)****, Salcâm mic (Amfora fruticosa)**, Salvia de câmp (Salvia protensis)**, Sânger (Cornus sanguinea)**, Trifoi alb (Trifolium repens)***, Visin (Cerasus vulgaris)**, Vita de vie (Vitis vinifera)***.

Legenda - Pondere apicola: Foarte mare =****, Mare = ***, Mijlocie = **, Mica = *.

Nu uitati!
.  Daca în primele doua decade ale lunii, obiectivul principal îl constituie întarirea continua a familiilor de albine si folosirea culesului de la salcâm, în ultima decada se va da o deosebita atentie mentinerii puterii familiilor, prevenirii roirii naturale si preîntâmpinarii iesirii roilor. Farâmitarea excesiva prin roire naturala sau artificiala slabeste familiile.
.  Nu degeaba denumirea populara a lunii mai este Florar. În aceasta luna o abundenta floristica de interes melifer ofera albinelor culesuri de nectar, polen, mana si propolis.  
.Cum salcâmul este specia cea mai importanta, doresc tuturor stuparilor ca stupii lor sa fie în masivele de salcâm cu flori multe, bogate în nectar iar vremea sa fie calda si însorita adica favorabila culesului.

Sus

Aprilie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro