Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Inmultirea
Calendarul
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Go!
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Calendarul apicultorului
 
 
 

Noiembrie

.Ultima luna de toamna este si perioada în care familia de albine daca înca n-a intrat, intra acum la iernat, în toate regiunile tarii, comportamentul ei în timpul celor 5-6 luni - cât dureaza sezonul rece - fiind în principal definit de aglomerarea albinelor în ghemul de iernare. Acesta, având o forma sferica sau elipsoidala se formeaza în general pe fagurii dispusi în dreptul urdinisului. Albinele convietuiesc astfel în tot timpul sezonului rece pâna la începutul primaverii anului urmator. Daca în cursul lunii vor exista zile calde si însorite (temperatura mentinându-se câteva ore la +13 - +14°C) albinele pot efectua zboruri sumare de curatire la care participa cu precadere ultimele contingente de albine proaspat eclozionate.
.Ghemul de iernare reprezinta din punct de vedere biologic, fiziologic si comportamental un tot unitar viu si functional în care producerea caldurii, difuzia ei si constantele de temperatura se fac cu un randament (raportul consum energetic/efect termic) care întrece parametrii de eficienta a ingineriei termodinamice umane. Aceasta asigura supravietuirea familiei în conditii adverse. Clayton Farrar, un cercetator din S.U.A., a lamurit mai demult, în urma unor laborioase experiente   aspectele de comportament a albinelor aglomerate în ghem . Principalele   concluzii   la care a ajuns sunt:  
a) ghemul este format din coaja si miez;  
b) coaja ghemului - cu grosime totala de 2-7 cm - se compune din mai multe straturi de albine care stau cu capul unele sub abdomenul altora ca tiglele pe casa;  
c) în coaja temperatura este de circa +8 - +10°C;  
d) miezul aflat în centrul ghemului este compus din matca si albine care nu sunt atât de înghesuite unele în altele - este mai afânat;
e) caldura se produce intermitent prin consum de miere albinele emitând periodic un bâzâit continuu frecându-si în acelasi timp piciorusele de restul corpului;  
f) radierea caldurii se petrece dinspre miez spre coaja;  
g) în centrul ghemului temperatura minima este de circa +13,9°C si în prima parte a iernarii nu depaseste +25°C iar în a doua parte (la sfârsitul lunii ianuarie si începutul lunii februarie) temperatura creste si se mentine la +34°C - +36°C în zona centrala în care matca depune oua si se creste puiet;  
h) aceasta temperatura tinde sa se mentina constanta indiferent de temperatura exterioara sau cea din lada stupului;  
i) în stup, în spatiul ghemului temperatura este cu 1-2"C mai mare decât temperatura aerului din afara stupului;  
j) la temperatura exterioara de +6°C - +8°C ghemul de iernare este complet constituit;  
k) în raport de cresterile si scaderile succesive ale temperaturilor atmosferice ghemul de iernare se strânge sau se afâneaza (se desface).
.Sigur ca procesul termodinamic este ceva mai complicat decât însiruirea de mai sus dar, în mare, acesta este tabloul fenomenelor care se petrec în familia care traverseaza sezonul rece.
.Functionarea ireprosabila (optima) a ghemului este conditionata de corectitudinea pregatirii familiilor pentru sezonul rece ceea ce în principal înseamna: alegerea unei vetre de iernare corespunzatoare; asigurarea de hrana suficienta, de calitate buna si accesibila albinelor; sanatatea perfecta a familiei; matca tânara si viguroasa; adapost (stup) fara fisuri, termoizolarea cuibului; protectia împotriva soarecilor; linistea perfecta în stupina adica absenta zgomotelor, agentilor poluanti, trepidatiilor provocate de oameni, pasari, animale, mijloace de transport, îndeplinind aceste conditii stuparul poate fi linistit ca iernarea va decurge bine adica fara pierderi de efectiv si fenomene nedorite.
.Pe agenda de lucru a apicultorului sunt înscrise în aceasta luna urmatoarele

Actiuni specifice

În stupina
. Completarea ultimelor lucrari sau secvente din lucrarile pregatitoare pentru iarna, aceasta bineînteles daca vremea permite întârziatilor sa faca ceea ce n-au facut în timp util.
. Supravegherea mersului iernarii prin vizite periodice în stupina, "ascultarea" stupilor si interpretarea celor auzite.
. Îndepartarea grabnica a situatiilor necorespunzatoare care se pot constata cu prilejul vizitelor.
. Stimularea executarii de albine a zborurilor de curatire în însorite si calduroase.
. Topirea si conditionarea cerii rezultata din fagurii reformati, din claditoare sau din descapaceala.
. Reconditionarea, curatirea dezinfectia si vopsirea stupilor ca si lucrarea anterior enumerata se fac în atelierul stupinei (daca acesta exista si este amenajat corespunzator).

În atelierul stupinei
-   Extractia si conditionarea cerii.
-   Reparatia stupilor si utilajelor.
-   Plantarea arborilor si arbustilor meliferi.
-   Strânsul semintelor de la speciile forestiere.
-   Însamântarea faceliei, coriandrului si altele (sub zapada).
-   Întocmirea graficului culesului din sezonul expirat.

Organizatorice
=   Procurarea de utilaje si materiale.
=   Controlul reparatiilor.
=   Ridicarea calificarii profesionale.
=   Analiza rezultatelor stupinei.
=   Procurarea de carti si abonarea la revistele de specialitate.

...Este bine sa stim ca ...
.  Pastrarea ramelor cu faguri artificiali o perioada mai îndelungata este influentata de uscaciune, înainte de a fi folositi prin introducerea în stupi acesti faguri se tin 1-2 minute la soare. Astfel ceara îsi recapata aspectul lucios.
.  Reformarea fagurilor de cuib se face dupa folosirea lor timp de 2-3 ani, adica dupa cresterea în ei a 10-12 generatii de albine.  
.  Apicultorii zgârciti sau prea economi se înseala; mai bine sa ramâna miere neconsumata în primavara decât sa nu ajunga în timpul iernii si familia sa sufere sau chiar sa piara de foame.  
.  În iarna intra albinele crescute în cursul lunii august si începutul lunii septembrie dintre acestea multe traind chiar pâna în luna mai. Cele crescute în prima jumatate a lunii iulie sunt neviabile în perioada iernii.
.  În fagurele STAS (435x300 mm) pe ambele fete sunt circa 9.100 de celule din care sunt bune (corespunzatoare) doar 7-8.000 în rama de stupi multietajati sunt circa 6.300 de celule.  
.  La temperaturi mai mici de +8°C albinele amortesc, la peste +38°C puietul moare iar la mai mult de +40°C mor toate albinele.  
.O iernare fara griji, situatii anormale si fara interventii de avarie va bucura pe apicultorul care s-a preocupat din timp cu pricepere, cu profesionalism si dragoste de albine respectându-si conditia de stupar si de om care, liber fiind, si-a ales drumul vietii însotind, ocrotind si protejând albinele. El va fi însotit mereu de aceste minunate insecte atunci când se afla în stupina, în afara ei, acasa în familie, ca si atunci când citeste, luna de luna, pe site, calendarul de fata. Oare am exagerat cu ceva referindu-ma la gândul bun si fapta buna proprii stuparilor optimisti, fericiti si prosperi?

Nu uitati!
.Veti mentine puterea familiilor de albine asigurându-le linistea. Luati masuri de stimulare a zborurilor târzii de curatire, care au o influenta binefacatoare asupra iernarii.

Sus

Octombrie
 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro