Meniu
Prima Pagina
Albina
Cuibul
Stupul
Go!
Go!
Go!
Inmultirea
Calendarul
Anotimpurile
Viaţa familiei
Resursele
Extragerea mierii
Bolile Albinei
Biologia albinei
Dezvoltarea
Iernarea
Inventarul apicol
Produsele apicole
Apiterapie
Diverse Contact
Legislatie
Bibliografie
Recomandari
Harta Site
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Stupul Vertical
 
 
 

În practica apicola din tara noastra este standardizat stupul vertical cu un corp si magazin STAS nr.1138/80. În acest tip de stup dezvoltarea familiei de albine se face tot pe orizontala fata de sol, ca si în cazul stupului orizontal. Diferenta fata de acesta este ca, pe lânga ramele de cuib, de 300mm, în care albinele cresc puiet, stupul vertical are si rame mici, puse în magaziile asezate deasupra corpului, în care albinele pun exclusiv miere. Avantajul acestui tip de stup este, asadar, diferentierea clara între cuib si ramele din care se extrage miere, usurinta cu care se poate extrage mierea si faptul ca familia de albine se deranjeaza la extractie foarte putin.

.Fundul stupului este fix.

.Corpul stupului are o forma aproape patrata si contine 10 rame de cuib de 435 x 300mm. deasupra corpului pot fi fixate, pe brâul care îl înconjoara lateral sus si în falturile superioare una sau doua magazine. Ramele de magazin sunt la dimensiuni ca si la stupul orizontal, singura diferenta fiind înaltimea acesora, de 162mm. Au deci dimensiunile exterioare de 435 x 162mm, dimensiunile interioare de 415 x 134 mm si o suprafata a fagurelui în rama de 55, 610 mm 2 .

.Stupul vertical cu magazine se este potrivit pentru stuparitul pastoral deoarece permite luarea magazinelor de pe corp, transportul lor separat, deci este mai usor decât stupul orizontal si permite obtinerea de miere de calitate, pe sortimente distincte de flora.

Sisteme de întretinere

.Pentru dezvoltarea familiei, aproximativ cu 30 zile înainte de începerea înfloririi salcâmului, dupa ce familia se va întari astfel ca va ocupa toate ramele din cuib, se pune un magazin cu 12 rame (7-8 faguri claditi si 4-5 faguri artificiali la margini).  La începutul culesului de salcâm, când familiile puternice vor începe sa capaceasca celulele cu miere din ramele din mijloc si sa albeasca pe celelalte, se aduce al doilea magazin gol, se deschide stupul, se ridica magazinul si se scot din stup 4 rame: doua cu puiet si cu putina miere, indiferent daca este capacita sau nu si doua cu faguri claditi. În locul acestor rame se introduc la marginea cuibului doua rame cu faguri artificiali si la mijloc doua rame cu faguri claditi. Apoi asezam amândoua magazinele, în care se pun la margini doua rânduri de rame de cat, câte 6 în fiecare parte, iar la mijloc 6 rame de cuib, astfel: 2 rame cu puiet la mijloc, apoi 2 rame cu faguri artificiali la margini si 2 rame cu miere lânga ramele cu miere de cat. Dupa ce magazinele vor fi umplute cu miere, se aseaza al treilea magazin cu 12 rame de cat, din care 6 cu faguri claditi si 6 cu faguri artificiali, intercalati intre ele. Ramele de cuib cu puiet se coboara în corpul stupului, la care se mai adauga 2 rame cu faguri artificiali, care se aseaza la marginea cuibului, din care se scoate acelasi numar de rame cu miere.
Primele rame de cuib cu miere capacita se vor pastra la rezerva pentru iernare. Daca matca va depune oua si în ramele de cat, acestea se vor aseza în magazinul de jos. Creând familiilor de albine cele mai bune conditii de dezvoltare (hrana abundenta, aerisire buna, împachetare buna  a cuiburilor, matci tinere prolifice etc.) si daca culesul de salcâm este abundent, se pot aseza pe stup 3-4 magazine.

Asezarea unui magazin este necesara si pe timpul lipsit de cules sau cu culesuri slabe de întretinere, când ramân pe stupii cu familii puternice, toata vara. Astfel ofera un refugiu ce permite reglarea temperaturii în cuib în zilele calduroase.

.Întretinerea familiilor de albine în stupul de tip vertical cu doua corpuri suprapuse Acest sistem de întretinere permite matcii sa-si desfasoare întreaga ei capacitate de ouat si permite si depozitarea rezervelor de hrana în faguri, fara a bloca cuibul. Toti stupii verticali cu magazine pot fi transformati  în stupi verticali cu doua corpuri suprapuse, prin folosirea a doua magazine legate între ele cu niste sipculite batute în cuie sau holtsuruburi, drept în al doilea corp.
Este foarte important ca distanta dintre leatul de jos al ramelor din corpul de stup de sus si speteaza de sus a ramelor din corpul de jos sa nu depaseasca  8mm-1 cm, altfel albinele vor construi faguri de legatura între corpuri si le vor lipi.
Un procedeu simplu de întretinere a familiilor de albine în stupii verticali cu 2 corpuri consta în aceea ca atunci când familia ocupa în întregime corpul de jos, ramele din cuib, în afara de una cu puiet pe care a fost gasita matca, se muta în corpul de sus. În corpul de jos ramâne rama cu matca împreuna cu 2 rame cu miere si pastura, care se aseaza într-o margine a corpului, restul stupului umplându-se cu rame cu faguri artificiali. Cele doua corpuri de stup sunt despartite între ele cu o gratie despartitoare. Ramele din corpul de sus pe masura eclozionarii puietului vor fi umplute cu miere.
Reusita întretinerii albinelor în stupi cu 2 corpuri depinde de asigurarea stupinei cu faguri de rezerva (câte 20-24 la o familie) si de prinderea momentului prielnic pentru asezarea celui de-al doilea corp.

Sus

 
 
Recomandari
SkyDiving Center
Scoala de parasutism, salturi in tandem ...
www.skydivingcenter.ro
Sofisticato
Invata germana fara profesor si GRATUIT.
www.sofisticato.ro
Dieta Dukan
Vrei sa slabesti fara sa faci foamea si fara sa trebuiasca sa faci exercitii fizice epuizante ...
www.dietadukan.freesoul.ro
Retete Dukan
Totul despre Dieta Dukan... informatii, surse, alimente permise, tolerate si ajutatoare si foarte multe retete pentru dieta Dukan...
www.retetedukan.info
Steford & M.I.C. Design
Constructie site-uri la preturi de criza ...
www.steford.net
Freesoul
Diete, cure de slabire, mananca sanatos...
www.freesoul.ro
Aqua Fish
Totul despre pestii exotici, plantele exotice, boli, acvarii ...
www.aquafish.net
Visele
Totul despre vise: semnificatii, explicatii, insomnie, Freud ...
www.visele.freesoul.ro